Uvodna riječ

Uvodna riječ


Sarajevoputevi d.d. Sarajevo osnovano je 1968 godine i organizovano je  kao dioničko društvo sa većinskim državnim kapitalom.Osnovna djelatnost društva je niskogradnja sa posebnim naglaskom na izgradnju i održavanje  putne infrastrukture. Putna infrastruktura je od krucijalnog značaja  za razvoj privrede  kao i cjelokupne države. Ona je okosnica razvoja svih tokova koji utiču  na standard življenja. Mi u Sarajevoputevima smo prepoznali tu važnost  i već  50 godina uspješno razvijamo putnu infrastrukturu sa oko 118 uposlenika, raspoređenih u organizacionim jedinicama u Sarajevu, Blažuju i Misoči, a u zimskom periodu  aktivni su punktovi  Ivan, Jošanica, Nišići, Visoko i Vlakovo. Obzirom da je naše poslovanje bazirano na društveno odgovornom poslovanju i da pored ulaganja u razvoj putne infrastrukture, ulažemo u zajednicu i zaštitu okoliša, postrojenje asfaltne baze „Sarajevoputevi“ d.d. Sarajevo nalazi se u kotlini rijeke Misoče, udaljeno oko 4 km od Ilijaša. Tako da su štetni uticaji iz postrojenja  u ljetnoj sezoni  smanjeni na minimum u skladu sa zakonski dozvoljenim parametrima. U okviru bavljenja djelatnošću održavanja angažovani smo na redovnom i zimskom održavanju svih kategorija javnih cesta; autocesta, brzih cesta, magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta . Održavamo ukupno 260. km javnih cesta.
Pored osnovne djelatnosti društva , pružamo i različite usluge pri izgradnji  svih cestovnih građevinskih  objekata koristeći  vlastitu građevinsku mehanizaciju i prevozne kapacitete.  Iza našeg rada stoje  završeni značajni  projekti  na  nivou Federacije kao što su; rekonstrukcija glavne saobraćajnice od Vijećnice do Ilidže, kada je i prvi put na pomenutoj saobraćajnici ugrađena  posebna vrsta asfalta SMA , zatim izgradnja sarajevske obilaznice LOT 1. Rehabilitacija magistralnih cesta i to:
magistralna cesta  Jošanica – Stup, magistralna cesta M-18 Stup- Dobrinja,
M-17 Hadžići-Tarčin, M-17 Stup- Blažuj, M-18 Olovske Luke- Bakići, M-18 Srednje- Ljubina, te mnogi drugi projekti  kojima smo zadovoljili kriterije i očekivanja naših Investitora.